Napjainkban:

 

Sebeket gyógyítunk. Röviden így fogalmazható meg az a tevékenység, mely meggyőződésünk szerint minden gyermekvédelemben résztvevő ember hitvallása.

Kossuth Zsuzsanna, a tábori kórházak főápolónőjének nevét 1953 óta viseljük, minden Zsuzsanna napkor tisztelettel adózunk emlékének. Az ő irgalma, kitartása, hűsége ma is követendő példa mindannyiunk számára.

Kilenc lakóotthont alakítottunk ki intézményünkben, ahol igen nagy szakmai, és viszonylag nagy anyagi önállósággal, családias körülmények között neveljük növendékeinket. Főzünk, mosunk, takarítunk, vásárolunk, ahogyan ez minden családban általános. Az ebéd kivételével minden étkezéshez magunk szerezzük be a nyersanyagot, készítjük el a gyermekek hathatós közreműködésével a mindennapi reggelit, tízórait, uzsonnát és meleg vacsorát. 5 munkatárs nevel-gondoz 8-12 növendéket egy-egy lakóotthonban. A gyermekek gyámja az intézmény igazgatója, de szinte minden területen a lakóotthon vezetője képviseli növendékeinket, a gyámmal történt egyeztetés értelmében jár el munkája során.

Legfontosabb célunk a növendékek családba való visszagondozása. Intézményünkben 3 – 24 éves korú növendékek élnek. Családgondozóink nagy elhivatottsággal azon dolgoznak, hogy a nehéz helyzetben lévő családok (a gyámhivatalok és a gyermekjóléti szolgálatok segítségével) körülményei rendeződjenek, és állami gondoskodásban élő gyermekeik mielőbb visszakerülhessenek családjaikba. Évente sajnos csak mintegy 5%-ban vagyunk eredményesek ezen a téren. A családok helyzete ritkán javul annyira, hogy képesek legyenek újra ellátni a szülői felügyeletet.

 Amennyiben 18 éves koráig nevelünk egy-egy növendéket, célunk felkészíteni az önálló életre, megtanítani számára mindazt, amit normál körülmények között egy családban felnövő gyermek megtanul. Szakmát, rendszeres munkavégzést, szocializációt.

A 18 évet betöltött, ám önálló életvezetésre anyagiak vagy felsőfokú oktatásban való részvétel miatt még nem képes növendék utógondozói ellátásban is részesülhet intézményünkben. Az utógondozói ellátás a növendék 24 éves koráig tarthat. Ezen idő alatt kell őt olyan helyzetbe hoznunk, hogy kikerülve lakhatása, rendszeres munkája legyen, megélhetési lehetőségei biztosítottak legyenek. Évente mintegy 10 fő részesülhet utógondozói ellátásban itt, az intézményben. Utógondozó munkatársunk feladata minden velük kapcsolatos teendő.

Sok szenvedés, bánat van gyermekeink lelkében, ezért Segítőszolgálatunkban pszichológus, fejlesztő pedagógus, mentálhigiénés szakember, pszichiáter, családgondozó szorosan együttműködve segíti a lakóotthonban dolgozók munkáját.

Valljuk mindannyian: Ha mi nem ajánlunk színes szabadidős tevékenységeket növendékeinknek, akkor ők találnak elfoglaltságot, mely nem mindig szolgál testi-lelki épülésükre. Ezért színes a palettánk, számtalan szakkör, családi és intézményi ünnepek tarkítják mindennapjainkat. Lovaink nem csak díszei a kastélyparknak, fontos terápiás lehetőséget is nyújtanak megfelelő szakemberek közreműködésével. Úszómedencénkben sok-sok feszültség oldódik, szaunánk jó „méregtelenítő”, a zord gondolatok pusztítója. Szakköreink: lovas, kerámia, „ügyes kezek”, modern tánc, varró, csecsemőápoló, hittanok (református, katolikus), sport (foci, asztalitenisz, tollas, röplabda, atlétika), rajz, foltvarró, üvegfestés, báb, zongora, énekkar.

Hisszük, hogy ezek a lehetőségek megkönnyítik gyermekeink életét, de a fontos dolgok, az emberi értékek hordozói mi magunk vagyunk, akik nem munkaidőben vagy szabadságban, éjszakákban vagy nappalokban gondolkodunk, hanem feladatokban, sorsokban, múltakban, de legfőképpen jövőkben.

Céljaink megvalósításához gyakran kérünk és kapunk segítséget pályázatok útján, vannak vállalkozók, cégek, akik rendszeresen természetben vagy anyagi támogatásban részesítik intézményünket.